sobota, 28. februar 2015

še en članek o 9. Slovenskih klekljarskih dnevih

S klekljaricami iščemo 
najlepšo kavno skodelico

Objavljeno: 28.02.2015 17:44Posodobljeno: 28.02.2015 17:45

Žirovke bodo klekljarske dneve popestrile z razstavo unikatnih šalic.

ŽIRI – Lahko je nova ali pa že rahlo odkrušena. Babičina ali tista industrijska, v kateri strežejo v kavarni. Lahko imamo najljubšo. Najbolj znana je Cankarjeva. So takšne, ki jih niti ne opaziš, ali pa tako zelo unikatne, da ti ostanejo v spominu. Prav take, ročno izdelane ali unikatno porisane skodelice kave so se odločili zbrati v Žireh, kjer se ob že tradicionalnih klekljarskih dneh obeta še velika razstava kavnih skodelic. In, kdo ve, morda se majhne Žiri z veliko razstavo unikatnih skodelic kaj kmalu uvrstijo na strani Guinnessove knjige rekordov...
Skodelica, ki povezuje
Zakaj so se žirovske klekljarice, ki letos že devetič pripravljajo vseslovenske klekljarske dni, tokrat prvič odločile, da poiščejo najbolj zanimivo, ročno izdelano ali zgolj s spretnim čopičem poslikano skodelico kave? »Doslej smo pripravljale natečaj za naj čipko in literarni natečaj. Potem pa smo se vprašale, kako k čipki pripeti še druge umetnosti. Ugotovile smo, da je ravno skodelica kave tista, ki povezuje. Povezuje ljudi, ki se ob kavici radi družijo, hkrati pa lahko pod skodelico kave podložimo naklekljan prtič ter ga na ta način povežemo s prijetnimi in po kavi dišečimi trenutki,« je pojasnila vodja natečaja Milena Miklavčič, ki je ustvarjalcem še namignila, da ne pričakujejo le klasičnih izdelkov, temveč tudi kavne skodelice iz lesa ali katerega drugega, za kavno skodelico povsem neznačilnega materiala.

Skodelice lahko pošljete ali prinesete v Žiri
Tistim, ki v mislih že snujejo najljubšo skodelico kave, žirovske klekljarice sporočajo, naj izdelke pošljejo do 20. aprila na naslov: Društvo Cvetke, Gregorčičeva 26, 4226 Žiri. Če boste dotlej v bližini Žirovske kotline, pa lahko izdelke na omenjeni naslov tudi prinesete. Akcijo, ki jo pripravljajo srčne Žirovke, smo se odločili podpreti tudi v vašem najljubšem časopisu, kjer bomo redno spremljali, kako poteka zbiranje najlepših kavnih šalčk. Kdo je v Žiri poslal najlepše izdelke, bo znano v soboto, 25. aprila. Nagrade bodo na druženju, kamor bodo povabili vse sodelujoče, podelili v žirovskem poslovnem centru Ika. Ljudje se ob kavici radi družijo, hkrati pa lahko pod skodelico kave podložimo naklekljan prtič.
 
Po unikatne kavne skodelice, ki bodo kaj kmalu odpotovale do Žirov, smo se ta teden odpravili v Škofjo Loko, kjer pod spretnimi prsti nastajajo kavne skodelice. Na natečaj jih bodo poslale članice univerze za tretje življenjsko obdobje. Tiste upokojenke, ki jih veseli oblikovanje gline, so nam povedale, da je bilo izdelovanje kavnih skodelic zanje precejšnji izziv. Borjana Koželj in Marta Kejžar sta povedali: »Naš študijski krožek oblikovanja gline, ki ga vodi Saša Ambrožič, deluje sedem let. Nekaj izdelkov, ki jih bomo posredovale v Žiri, je že narejenih, preostali pa še čakajo, da jih zapečemo. Tokrat smo sodelovale tudi z upokojenkami, ki v Škofji Loki obiskujejo klekljarske delavnice.« In tako so škofjeloške izdelovalke kavnih skodelic in čipk pred nas postavile pravcato razstavo izdelkov, v katere so vložile veliko ur natančnosti in prostega časa.
Od čipkanih cvetov do starodobnikov
Sicer pa se v Žireh poleg obsežne razstave kavnih skodelic že čez slaba dva meseca obeta tudi svojevrstna razstava čipk. Kdor je v devetih letih že hodil po razstavah žirovskih klekljaric, ve, da znajo poskrbeti za presenečenje. Marsikomu je v spominu ostala jablana, na kateri se je bohotilo 600 naklekljanih cvetov, 700 listov in 50 popkov, narejenih iz sukanca za klekljanje. Spet drugič so s kleklji v rokah ustvarjale evropske zastave in grbe glavnih mest, v niti so ujele starodobnike pa ptice in drevesa, ki rastejo na Slovenskem.
Prav tako nepozabna je bila razstava nedavno umrle Ive Sobočan, ki je v sodelovanju z vnukom Urhom v čipko ujela presunljivo družinsko zgodbo. Pred tremi leti, ko je bila Iva Sobočan stara 91 let, nam je o unikatnem čipkanem opusu, za katerega je porabila kar 7000 ur dela in je potrpežljivo nastajal dolga štiri leta, povedala: »Zgodba teh čipk je tudi zgodba naše družine. Te čipke pripovedujejo, da smo povezani med seboj in se imamo radi.«
Letos pa bodo, je pojasnila vodja društva Cvetke Marica Albreht, Žirovke svoje kleklje usmerile v ustvarjanje motivov, povezanih s štirimi letnimi časi: »Približno 30 klekljaric se nas dvakrat na teden zbere v prostorih doma upokojencev. Prinesemo svoj punkelj ali dva in ustvarjamo štiri ure. Motive, ki bodo v ospredju letošnje razstave, nam je narisala domačinka Milena Mazzini, medtem ko je za barvno usklajenost naših čipk poskrbela oblikovalka Tanja Mlinar
Še to lahko zapišemo: ko so Žirovke leta 2004 pripravile prve čipkam posvečene dni, je v kraj na koncu sveta (tako Žiri pač imenuje njihova himna) prišlo nekaj sto obiskovalcev. V zadnjih letih se je v Žirovsko kotlino zgrnilo že več tisoč ljudi, ki jih je privabila razstava ročnih spretnosti.

 http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/s-klekljaricami-iscemo-najlepso-kavno-skodelico


Ni komentarjev:

Objavite komentar