nedelja, 6. april 2014

8. SLOVENSKI KLERKLJARSKI DNEVI V ŽIREH










8. slovenski klekljarski dnevi
Letošnjim dnevom bodo žirovske klekljarice, prav zaradi 10. obletnice, kar deluje njihovo društvo Cvetke, posvetile še več pozornosti kot sicer. Vmesni čas so preživele na številnih razstavah po vsej Sloveniji, se izobraževale, januarja pa so že oddale predlog za izvajanje delavnic v času OIDFE v Ljubljani leta 2016. Vse potrebno za jubilejno znamko društva in znamko, ki jo bo pošta poslala v obtok v času svetovnega kongresa v Ljubljani, so že uredile. V pripravi je le še brošura, posvečena 10. obletnici društva.
''Za letošnjo klekljarsko razstavo pripravljamo stoletno čipko, ki ji bomo dodale pridih svežega, intimnega. Prepričana sem, da tisti, ki poznajo žirovske klekljarice komaj čakajo, da pridejo in si naše delo ogledajo,'' je že povedala predsednica Cvetk, Marica Albreht.
Razstave pripravljajo na petih mestih, v goste pa letos vabijo Kulturno prosvetno društvo iz Prebolda.
8. Slovenske klekljarske dneve bodo zaznamovale številne vzporedne prireditve.
Mnogi bodo, navsezadnje, prišli tudi zato, da bodo poskusili tradicionalne žirovske ''drobnjakove štruklje na žup'' in Čipkarski sladoled.

Končal se je že razpis za Klekljarski literarni natečaj, ponovno je sodelovalo več kot sto literatov iz Slovenije in tujine. Zlato, srebrno in bronasto čipko najboljšim pa bodo podeli 2. maja ob 18.00 uri v Muzeju v Žireh.

Slikarji bodo ustvarjali na Bahačevem vrtu v soboto, 3. maja. Tistih, ki prihajajo pod stoletne kostanje, je iz leta v leto več. Odprta bo tudi galerija pri Bahaču, v njej pa bodo razstavljali sodobni žirovski umetniki.

Organizatorji pričakujejo, da bo veliko pozornosti deležna tudi strokovna okrogla miza o čipki, ki jo pripravlja Afrodita Hebar Kljun.


Med zgodovinarji in tudi sicer je znano, da je nad Žirmi potekala Rapalska meja, preko katere se je veliko kontrabantalo. Žirovska gledališka skupina DPD Svoboda in člani Turističnega društva Žirovski vrh bodo tiste dogodke potegnili iz pozabe in skupaj s konjarji ustvarili nadvse privlačno in zanimivo predstavo na Ledinici.

Za obiskovalce, ki bodo prišli za ves dan, so pripravili še pohod po Rupnikovi liniji, ogled Tavčarjeve Zale in Salamiado.

V soboto, 3. maja, se bodo po žirovskih ulicah sprehodile številne pihalne godbe in dajale prazničnemu vzdušju še poseben takt.

''Veseli smo, da nam pri organizaciji priskoči na pomoč občina, še bolj pa bi bili veseli, če bi se za sodelovanje odločili tudi posamezniki in društva,''je ob koncu dodala Marica Albreht, ki tudi za letos pričakuje več deset tisoč obiskovalcev.

Pa saj jo je razumeti: klekljarice, ki so, v povprečju, častitljive starosti že vsa leta nadvse uspešno, požrtvovalno in prodorno držijo na ramenih težo osrednje in največje žirovske prireditve!


Informacije: predsednica društva Cvetk, MARICA ALBREHT 041 502 312
                     Organizatorica otvoritvenih slovesnosti in literarnega natečaja, MILENA MIKLAVČIČ , 064 110 466
Ogled muzeja in Rupnikove linije, gledališka predstava: ROK KLEMENČIČ 031 532 798
Likovna kolonija in Razstava žirovskih umetnikov, IVO TRČEK, 041 650130
Afrodita kebar kljun, STROKOVNA OKROGLA MIZA, 041 332664

Ni komentarjev:

Objavite komentar