nedelja, 6. april 2014

VABILO NA SREČANJE LITERATOV




PRIJAZNO VABILO NA SVEČANO PODELITEV ''ČIPKARSKIH - LITERARNIH NAGRAD''


Dragi prozaisti, dragi pesniki,


Klekljarski literarni natečaj z naslovom ''Vrnitev v preteklost'', se je zaključil, na vrsti je nestrpno čakanje na rezultate. Najboljše med vami bo tudi letos izbirala selektorica podobnih literarnih tekmovanj na Primorskem, Ivana Slamič.
Kljub temu, da so - kar se finančne situacije v državi tiče - še zmeraj težki časi, nam je v Žireh, v okviru prireditve 8. Slovenski klekljarski dnevi, uspelo obdržati zaključne slovesnosti, vključno s podelitvijo priznanj najboljšim - neokrnjene.
Tega smo še posebej veseli, saj je podobnih srečanj po Sloveniji vedno manj, s tem pa je tudi manj priložnosti, da bi se pisoči spoznavali, pokramljali in uživali ob druženju.
Letošnje srečanje bo vodila novinarka radia Sora, Jana Jenko, za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Erika Kralj in Vinko Tavčar, častna gostja in podeljevalka nagrad obenem, pa bo pisateljica Maja Gal Stromar.
Slovesnosti z zakusko, ki bo sledila po končnem, uradnem delu, bodo potekale v prostorih Muzeja v Žireh, Tabor 2, v petek, 2. maja, ob 18.00 uri.
Prepričani smo, da boste prišli v Žiri vsi, ki ste na literarnem natečaju sodelovali, nenazadnje tudi zato, da si predhodno ogledate razstavo stoletne čipke, ki je vredna pozornosti, saj bo prava paša za oči.

Za kakršnekoli informacije pokličite Mileno Miklavčič na GSM 064 110 466.
Če se slučajno zgodi, da niste dobili vabila, prav tako!





Še beseda, dve o sodelujočih:
   Klekljanje ima v Žireh že več kot stoletno tradicijo, saj je prva klekljarska šola odprla svoja vrata že leta 1906. Zaradi vedno večjega zanimanja za to tenkočutno, nežno in natančno obrt, se je pred desetimi leti ustanovilo tudi društvo, ki se je poimenovalo Cvetke, vodi pa ga Marica Albreht, slovenska klekljarska legenda.
Ena najbolj odmevnih razstav, s katero so gostovale po številnih krajih doma in v tujini je bila, ko so naklekljale grbe in zastave držav, oziroma glavnih mest EU. Nepozabna je bila tudi razstava naklekljanih tipičnih slovenskih dreves, ptic, avtomobilov- starodobnikov.
Že peto leto zapored pa na pobudo pisateljice in publicistke Milene Miklavčič, v sklopu Slovenskih klekljarskih dni, konec aprila, organizirajo tudi Literarni natečaj.  Z njim želijo povezati dve umetnosti v eno in zdi se, da jim to tudi uspeva.                                                                                    

Maja Gal Štromar, 1969, dramska igralka, pesnica, pisateljica in prevajalka, gledališki pedagog, scenaristka, moderator, profesor retorike. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala romanistiko - francoščino in italijanščino. Iz Ljubljane je odšla v Pariz, kjer je na Mednarodni šoli za gledališče Jacquesa Lecoqa zaključila študij gledališke igre. Kot dramska igralka je bila nekaj let stalno angažirana v Slovenskem Ljudskem Gledališču v Celju in v Drami Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, gostovala pa je tudi v mnogih drugih gledališčih in izvedla številne avtorske projekte, tako doma kot v tujini. Do sedaj je objavila deset literarnih del: »Goga 66000«(kratka proza), »Na predpomlad mi reci ti« (kratka proza in poezija), «Že češnječas«(kratka proza), »Amigdalino srce«(roman), »Lju.beznica ali Svetloba po dekretu«(roman), »Misli name, ko ti je lepo«(roman), »Boginja z zamudo/Dea in ritardo«(poezija), »Potaknjenci«(proza),  dramsko besedilo - monodramo »Alma Ajka«, slednje je izšlo v arabskem in slovenskem jeziku, izdala pa ga je Aleksandrijska Knjižnica v Egiptu ter »Črkolandija«(pravljica, dramsko besedilo ter gledališki priročnik). V zadnjem času piše radijske igre tako za odrasle kot za otroke (Ljubezen v času kolerabe, Alma Ajka, Alkimija srca, Father d.o.o. – družba z omejeno odgovornostjo, Vademekum sr€čnosti, Ana.Tomi.ja, Časoplov, Bonton – za vse priložnosti sladek bombon), prav tako dramska besedila za otroške gledališke predstave (Črkolandija, Ločujem-planet rešujem!, Kako je Nejc prevzgojil babico, Cifromanija). Pred izidom so pravljica za otroke Kako se je Hladilnik Gorečnik zaljubil v Pečico Jožico ter romana »Ženska drugje« in »Sedem kilogramov do sreče«. Sicer Koprčanka, živi v Ljubljani in deluje kot svobodna umetnica. Kot gledališki pedagog vodi različne delavnice v Sloveniji, občasno poučuje tudi v tujini. Več informacij dobite na njeni spletni strani  www.majagalstromar.si. Filmski showreel http://www.youtube.com/watch?v=YBP-PRRGtEE

***
Mlada in obetavna kantavtorica Erika Kralj postaja, odkar se je začela resneje ukvarjati s pisanjem in igranjem lastnih skladb, vse bolj uveljavljena. Piše pesmi, ki so odraz njene duše in življenjskih preizkušenj, ki so postale vzgib za njeno glasbeno ustvarjanje, v katerem je našla svoj najgloblji izraz. Skozi svoje pesmi ljudem sporoča, naj se imajo radi, naj poslušajo sebe in svoje srce, ki jih vedno vodi na pravo pot. Njene pesmi, ki se dotikajo src ljudi, so jo ponesle že izven meja rodne Bele krajine.
Kljub temu,da je Erika šele na začetku svoje glasbene poti, ima za sabo že več kot 70 različnih nastopov, samostojnih koncertov in glasbenih večerov, ki vedno znova navdušijo tiste, ki ji prisluhnejo.
***
Vinko Tavčar je pesnik, kantavtor, član Literarnega društva RIS, Idrija.


Ni komentarjev:

Objavite komentar