sobota, 25. april 2015

LITERARNI NAGRAJENCI





V okviru 9. Slovenskih klekljarskih dni je potekal tudi literarni natečaj. Med poeti so danes slavili Olga Kolenc, Milan Žniderič in Aleš Jelenko, med prozaisti pa Dare Likar, Irena Kuhar in Samo Petančič.
Nagrade je podeljevala Breda Smolnikar.
V glasbenem delu sta nastopila Majda Kočar in Vinko Tavčar, prireditev je povezovala Jana Jenko.
Pred svečano podelitvijo se je okoli 90 potencialnih samozaložnikov udeležilo tudi okrogle mize o tej temi. Sodelovali so: Iz NUK-a sta prišli Alenka Kanič, vodja oddelka za Bibliografsko obdelavo gradiva in Damijana Kisovec.
Predstavnike distributerjev in založnikov, ki imajo velik posluh za samozaložnike je predstavljal Damjan Racman, direktor založbe PRIMUS. O tisku je psregovoril Marko Jurkas, lektorsko plat sta predstavili Marjeta Žebovec in Tončka Stanonik, o uredništvu pa je nekaj jasnih in vsem razumljivih besed podala Suzana Kramar.-
Mirne duše lahko rečem, da so bile informacije jasne in izčrpne.
Če želi kdo izvedeti podrobnosti, naj vpraša, saj so nam na voljo kontakti vseh, ki kaj vedo.

Še obrazložitve selektorice IVANE SLAMIČ:


Med pesmimi, ki so prispele na natečaj (30), sem izbrala:

1. mesto: KRINKA (šifra Krinka)
Avtor/avtorica ustvari izjemno erotično pesem, metaforika je bogata (umedeni plodovi tvojih jabolk in hrušk), obred praženja, mletja, kuhanja kave stopnjuje neizrečenost ljubezenske uresničitve.

2. mesto: NAFAKA (šifra Nafaka)
Avtor/avtorica v svoji pesmi odlično poveže nafako z dvojnim pomenom: vse, kar ti je dano od Boga in majhna kafana na Baščaršiji v Sarajevu. Iz dvojine, ki je bila, prehaja v ednino odnosa, od toplote napitka v hladnost.

3. mesto: NAFTA (šifra Artist)
V ciklu desetih pesmi avtor/avtorica spretno upesnjuje pomensko podobnost goriva - nafte in kave, ki je sicer nikoli ne imenuje, vemo, da je zaradi skodelice in žličke. V pesmi je pogosta medbesedilnost, ki je prepoznavna, označena. Morda bi Artist jasneje moral izdelati, izpiliti ironične vstavke, zaradi česar je cikel posebej zanimiv, ne bi mu tudi škodilo, če bi dal svoje pesmi komu prebrati, da bi dosledno uporabljal ločila, saj se je zanje odločil/odločila.

Med proznimi deli, ki so prispela na natečaj (44) sem izbrala:

1. mesto: Kofe (avtor svoje zgodbe ni poslal pod šifro ali je jaz ne poznam)
Zaključna poanta je: razlike med Marinkom, upokojenim kovačem, in upokojenim lastnikom fabrike Rupertom pravzaprav ni: na koncu oba pijeta kofe, ne glede na to, kako sta do pokojnine prišla in kolikšna je razlika med njima. Vedra, optimistična zgodba o tem, da človeka vendarle ne določa denar.

2. mesto: Skodelica kave (šifra Lenka)
Dobra zgodba o ločenki, ki jo je svoboda potisnila v revščino, med tiste, ki se preživljajo s sivo ekonomijo, a ostajajo prav zaradi svobode, za katero so se odločili, optimistični.

3. mesto: Skodelica kave (šifre nisem prejela, zato označujem Skodelica kave II)
Zelo dobro je opisano pisarniško vzdušje, v katerem mlada diplomiranka opravlja najslabša dela. Preobrat na koncu zgodne je presenetljiv in za bralca zanimiv, ustvarjena je napetost, ki jo kratka zgodba zahteva.

Ivana Slamič




Milena Miklavčič
organizatorka

Ni komentarjev:

Objavite komentar