ponedeljek, 18. marec 2013

7.SLOVENSKI KLEKLJARSKI DNEVI V ŽIREH


KAJ:Predstavitev Slovenskih klekljarskih dni v Žireh
KDO: KLEKLJARSKO DRUŠTVO CVETKE ŽIRI
KDAJ: od petka, 26. aprila do četrtka, 2. maja 2013
LETOŠNJE RAZSTAVE:
-          Galerija DPD Svoboda: Razstava klekljanih ''starodobnikov'' in razstava čipk Francke Šubic
-          Kapela male cvetke pri cerkvi sv. Martina:razstava ročnih del žena iz Kopra in Krasa
-          Občina Žiri: razstava klekljarskega društva Zlatice iz Trbovelj, razstava Čipkarske šole Žiri, razstava ''Rastline Slovenije v čipki'', s katero se je Slovenija promovirala v Caenu (Francija) ter dobila prvo nagrado, prispela dela na natečaj ''Veselje''.
-          Galerija Pr' Bahač: naklekljani simboli EU in drevesa
-          Galerija Zvonik pri cerkvi Sv. Martina: Razstava del žirovskega slikarja Pavleta Sedeja

Nekaj osnovnih podatkov o društvu:
Klekljarsko društvo Cvetke Žiri je bilo ustanovljeno leta 2004 in združuje 130 članic in članov iz Žirov ter drugih krajev Slovenije. Društvo nosi ime po klekljani rožici, imenovani cvetka, ki simbolizira cvet jablane. Njegovo poslanstvo je ohranjanje ter promocija ene najbolj žlahtnih in najstarejših umetnosti na Žirovskem – klekljanja.
Žiri je že na prehodu iz 19. v 20. stoletje - poleg čevljarstva - močno zaznamovalo prav kleklanje, ki je bilo tedaj pomemben dodatni vir zaslužka številnim družinam. Danes so Žiri( ob Idriji in Železnikih) eden od treh klekljarskih centrov v Sloveniji.  Društvo organizira tečaje klekljanja za odrasle, sodeluje s Čipkarsko šolo Žiri (zanimanje mladih je veliko – šolo vsako leto obiskuje več kot sto učenk in učencev) in klekljarskimi društvi po Sloveniji. Članice in člani se udeležujemo razstav in klekljarskih tekmovanj, kjer pogosto posegamo po najvišjih mestih. Sodelujemo tudi na razstavah in natečajih v tujini.
tradicionalni Slovenski klekljarski dnevi v Žireh
Krona vseh dejavnosti so tradicionalni Slovenski klekljarski dnevi v Žireh. Letos bodo le-ti potekali od 26. aprila do 2. maja, bele niti pa bodo združevale klekljarice, klekljarje in vse, ki imajo čipke radi. Letos smo se odločile, da se posvetimo starodobnikom. S čipko bomo ''oblekle'' stare avtomobile in jim s tem dodale pridih nesmrtnosti. Tisti poznavalci, ki so že videli prve čipke, so ob videnem z vsem spoštovanjem zadržali dih.
Skupaj s čipkami nas bodo ob tej priložnosti ponesli v preteklost tudi prijatelji iz različnih društev, ki z vso skrbnostjo in ljubeznijo negujejo tradicijo starodobnikov. V luči dobrih starih časov pa že poteka tudi literarni natečaj, pesniki in pisatelji pišejo pod naslovom Oj, mladost ti moja, kam odšla si, kje si.
Beseda, dve o preteklih letih
Upamo si trditi, da smo postali opazni in prepoznavni - tako doma kot po svetu - že na 4. Slovenskih klekljarskih dnevih. Takrat smo- v strokovnem in izvedbenem smislu- naredili nemogoče, saj smo v čipko – v vseh najfinejših odtenkih- ujeli simbole članic Evropske unije. V ta namen je 30 članic društva v zimskih mesecih naklekljalo vse zastave držav članic, grbe njihovih glavnih mest in zastavo EU in za to porabile več tisoč ur. S prostovoljnim delom pa so si klekljarice utirale pot v svet prepoznavnosti tudi v kasnejših letih- vse do danes.
5. Slovenski klekljarski dnevi so se v zgodovino žirovskega klekljanja zapisali po naklekljanih drevesih. Narava se je med nitmi, ki so stkale bukve, smreke in druga domača drevesa, ujela v vsej neprecenljivi lepoti.
6. Slovenski klekljarski dnevi so potekali v znamenju ptic. Klekljarice so v čipko ujele najbolj značilne slovenske ptice in jih s tem iztrgale pozabi. Ptice, ki so jim s čipko vdahnile življenje, bodo tako ''prepevale'' še zanamcem.


7. SLOVENSKI KLEKLJARSKI DNEVI V ŽIREH:
IME DOGODKA
LOKACIJA
Petek, 26. aprila 2013, ob 18.00 uri: slovesna otvoritev 7. Slovenskih klekljarskih dni v Žireh
DVORANA DPD Svoboda
Sobota, 27. aprila
Ob 10h: slikarska kolonija na Bahačevem vrtu
Ob 14h: šaljivo tekmovanje za otroke
Ob 15h:tekmovanje v klekljanju za odrasle
Ob 18h:literarni večer in razglasitev rezultatov najboljših literarnega natečaja v Muzeju Žiri

ŽIRI
Od 9 do 18. ure: ogled razstav Muzejskega društva ''Žiri in Žirovci skozi čas'', prenovljene čevljarske zbirke in zbirke o Rapalski meji
Muzej  Žiri
Od 9 do 18 ure: vodeni ogledi utrdb Rupnikove linije
RUPNIKOVA LINIJA
Ves dan: prodajne stojnice domačih izdelkov ter dan ugodnih nakupov Alpine Žiri v njihovih prodajalnah
ŽIRI
Nedelja, 28. april 29013
Ob 10 uri: vojaški manevri v centru Žirov
Ob 11 uri: predstavitev in sprevod starodobnikov
Ob 15 uri: vojaški spektakel, prihod generala Kraljevine Jugoslavije, uprizoritev bitke na Rupnikovi liniji
Ob 18 h: gledališka predstava
Od 8 do 18 ure. Ogled Muzeja v Žireh, pohodi po Rupnikovi liniji obisk prodajnih stojnic z domačimi izdelki
Center Žirov
Ponedeljek, 29. aprila 2013, ob 19 h: okrogla miza na temo ''Prihodnost čipke''
Muzej Žiri


Za promocijo projekta poskrbimo preko obveščanja ostalih društev po Sloveniji, preko internetnih strani domače (http://www.ziri.si/slo/main.asp) in okoliških občin ter preko medijev. O Slovenskih kljekljarskih dnevih so v preteklih letih poročali domala vsi slovenski mediji.
Zakaj so se- kljub temu, da so Žiri ''na koncu sveta'', podali v enega najlepših kotičkov Poljanske doline?
Tudi zato, ker se med klekljaricami začuti neko drugačno energijo, ki v teh težkih časih veje med Slovenci. Začuti se, kaj vse je moč doseči, če pri ustvarjanju nečesa novega, sodelujemo, delamo brezplačno, z užitkom, zagonom, z ljubeznijo do ohranjanja starega, in z občutkom povezovanja tradicije z novimi izzivi. Žirovske klekljarice izdelujejo čipke, ki jim je nemogoče določiti pravo ceno, kajti v njih so vtkane ure in ure dela, katere niso ne danes, ne v preteklosti, bile plačane tako, kot se spodobi. Vseeno pa klekljarice niso nikoli vrgle puške v koruzo. Še več! Čipki želijo tudi s pomočjo lastne inovativnosti, umetniškega pristopa, želje po nadgrajevanju znanja, dodati tisto dodano vrednost, kar iz tradicionalne čipke ustvarja presežek, ki si prav s pomočjo Žirovk utira novo pot v svet. V tisti svet, ki ceni zagnanost, natančnost, ljubezen do ustvarjanja in spoštovanje do ohranjanja tradicije.
Finančno in organizacijsko predstavlja projekt za društvo ogromen zalogaj.
Organizacijsko ga članice in člani društva izpeljemo v sodelovanju z ostalimi žirovskimi društvi in požrtvovalnimi posamezniki.
Finančno nam pri projektu vsako leto priskočijo na pomoč Občina Žiri in nekateri sponzorji, nešteto naših ur pa je opravljenih prostovoljno in brezplačno. Naše poslanstvo je ohranjanje kulturne dediščine in ustvarjanje umetniških del. Zavedamo se, da brez negovanja starih vrednot in kulturne dediščine tudi sedanjost in prihodnost nimata pravega leska. Prepričani smo, da s Slovenskimi klekljarskimi dnevi, predvsem pa z raznolikimi vodilnimi temami v okviru le-teh, izvirno predstavljamo in širimo tradicijo klekljarstva. 
Promocija klekljanja na ''žirovski način'' po Sloveniji
Predsednica Klekljarskega društva  Cvetke, Marica Albreht, širi tradicijo klekljanja po vsej Sloveniji. Ponekod so že ustanovili tudi lastno klekljarsko društvo, drugod pa potekajo tečaji klekljanja: Gorenja vas, Poljane, Medvode, Stražišče, Nazarje, Prebold, Ljubljana, Vrh svetih treh kraljev, Portorož, Novo mesto…
Razstave
Po odmevni razstavi tako v Bruslju kot v Strasbourgu, kjer so klekljarice navduševale z naklekljanimi evropskimi simboli, so v minulih letih razstavljale domala po vseh večjih krajih Slovenije. Z več kot 50 razstavami.
Kontakti:
Za informacije o razstavah in klekljanju:
-         MARICA ALBREHT. 041 502 312
-         VALERIJA ŽAKELJ- 041 688327
-         MILENA MIKLAVČIČ -064 110 466
Najave organiziranih skupin:
Olga Vončina- 031 4321 871
Ogledi muzeja in Rupnikove linije:
Rok Klemenčič – 031 532 798Ni komentarjev:

Objavite komentar